مالیات بر ارزش افزوده به دلیل مزایای فراوانی که دارد، از جمله ایجاد درآمد قابل توجه و مهمتر از آن، کاهش وابستگی دولت به درآمدهای نفتی، به عنوان یکی از بهترین نظامهای مالیاتی غیرمستقیم شناخته شده است. این نظام مالیاتی در بسیاری از کشورهای توسعهیافته پیادهسازی شده و در ایران نیز از مهر ماه 1387 به مرحله اجرا درآمده است. در این مقاله از سری مقالات آموزش مالیات، به بررسی مراحل مختلف فراخوانهای مالیات بر ارزش افزوده می پردازیم.
مراحل دهگانه فراخوان مالیات بر ارزش افزوده
بر اساس ماده 18 قانون مالیات بر ارزش افزوده، مودیان مکلفند به ترتیبی که سازمان امور مالیاتی کشور تعیین و اعلام میکند، نسبت به ارائه اطلاعات درخواستی و تکمیل فرمهای مربوطه اقدام و ثبتنام نمایند.
- مرحله اول فراخوان (1387/7/1)
- واردکنندگان
- صادرکنندگان
- فعالان اقتصادی با مجموع فروش کالاها و خدمات : در سال 1386، سه میلیارد ریال یا بیشتر و در پنج ماهه آغازین سال 1387، یک میلیارد و دویست پنجاه میلیون ریال یا بیشتر
- مرحله دوم فراخوان (1388/7/1)
- کارخانهها و واحدهای تولیدی با جواز تأسیس و پروانهی بهرهبرداری
- بهرهبرداران معادن
- ارائهدهندگان خدمات مالی و حسابداری
- حسابداران رسمی و موسسات حسابرسی
- ارائهدهندگان خدمات مدیریتی و مشاورهای
- ارائهدهندگان خدمات انفورماتیک و رایانهای
- هتلهای سه ستاره و بالاتر
- بنکداران و عمدهفروشان
- نمایندگان موسسات تجاری و صنعتی
- مؤسسات حمل و نقل و باربری
- مؤسسات مهندسی و مشاوره مهندسی
- مؤسسات تبلیغاتی و بازاریابی
- مرحله سوم فراخوان (1389/1/1)
اشخاص حقیقی و حقوقی که در مراحل قبلی مشمول نشدهاند ولی در سالهای 1387 یا 1388 مجموع فروش کالاها و خدمات (غیر معاف یا معاف و غیر معاف) آنها سه میلیارد ریال و بالاتر است.
- مرحله چهارم فراخوان (1389/7/1)
اشخاص حقیقی و حقوقی، مشمول اجرای نظـام مالیـات بـر ارزش افزوده نگردیده اند، شاغل به فعالیتهای ذیل با هر میزان فروش یا درآمد، مشمول مرحله چهارم ثبتنام، آموزش و اجرای قانون میباشند.
- صاحبان کارگاههای صنعتی (اعم از صنفی وغیر صنفی که دارای حداقل برق سه فاز 50 آمپر باشد)؛
- فروشندگان طلا و جواهر؛
- فروشندگان آهن آلات؛
- صاحبان تالارهای پذیرائی و رستورانها؛
- صاحبان متل وهتلهای یک و دوستاره و هتل آپارتمان؛
- صاحبان نمایشگاهها و فروشگاههای خودرو و بنگاه معاملات املاک؛
- صاحبان تعمیرگاههای مجاز خودرو؛
- چاپخانه داران ؛
- صاحبان دفاتراسناد رسمی؛
- صاحبان مراکز ارتباطات رایانهای، دفاتر خدمات ارتباطی (دفتـر خـدمات مشـترکین تلفـن همـراه وآژانـسهـای پستی) و دفاتر خدمات دولت الکترونیک، پلیس+10 و دفاتر خدمات الکترونیک شهر؛
- صاحبان دفاترخدمات مسافرتی و جهانگردی؛
- صاحبان سینماها، تماشاخانههاو مکانهای تفریحی و ورزشی.
- مرحله پنجم فراخوان (1390/7/1)
کلیه اشخاص حقوقی که در مراحل قبلی مشمول نشدهاند ولی در سالهای 1387، 1388، یا 1389 مجموع فروش کالاها و خدمات (غیر معاف یا معاف و غیر معاف) آنها یک میلیارد ریال و بیشتر باشد.
- مرحله ششم فراخوان (1394/1/1)
اشخاص حقوقی و حقیقی موضوع ماده 98 قانون مالیاتهای مستقیم، شامل چلوکبابیها، سالنهای غذاخوری، سفرهخانههای سنتی و اغذیه فروشیهای زنجیرهای با مالکیت واحد. نام و نشان و عنوان تجاری واحد فارغ از مساحت محل کسب و کار و نوع مجوز.
- مرحله هفتم فراخوان (1395/7/1)
کلیه اشخاص حقوقی فعال با هر حجم از فروش و یا درآمد از محل عرضه کالا و ارائه خدمات مشمول، به استثنای اشخاص حقوقی با فعالیتهای صرفاً معاف موضوع ماده 12 قانون مالیات بر ارزش افزوده.
- مرحله هشتم فراخوان (1399/1/1)
در اطلاعیه سازمان امور مالیاتی خطاب به جایگاهداران سوخت آمده است: با عنایت به مفاد جزء (پ) بند (۳) آییننامه اجایی بند (الف) تبصره (۱۴) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۳۹۹ کل کشور و اختیارات حاصل از مقررات ماده (۱۸) قانون مالیات بر ارزش افزوده، تمامی جایگاهداران سوخت (فرآوردههای نفت و گاز) با هر حجم از فروش یا درآمد کالا و ارائه خدمات که به موجب فراخوانهای قبلی، تاکنون برای اجرای قانون فراخوانده نشدهاند، مشمول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده از ابتدای سال ۱۳۹۹ خواهند شد.
- مرحله نهم فراخوان (1402/4/1)
اشخاص حقوقی و حقیقی که شامل فراخوانهای قبلی نشدهاند، این فراخوان ویژه مشاغل مربوط به تهیه و ارائه انواع غذا بیرونبرهای خانگی و صنعتی (کترینگ و آشپزخانهها) و کافیشاپها است. موارد مربوط به فعالان حوزه جگرکی، آش، حلیم و بریانی شامل این فراخوان ارزش نیستند کما اینکه مشمول فراخوان های ارزش افزوده قبلی نیز نبودهاند.
- مرحله دهم فراخوان (دیماه 1402)
تمامی فعالان اقتصادی که پیشتر مشمول اجرای این نظام مالیاتی نشدهاند و جزو فعالیتهای اعلام شده در این فراخوان هستند، از ابتدای دیماه مالیات ارزش افزوده را به معاملات خود اضافه و در زمان صدور صورتحساب به دارایی ارائه دهند.
- مشمولین فراخوان مرحله دهم ارزش افزوده
- فروشندگان حیوانات خانگی از جمله سگ و گربه، ماهی و پرنده زینی و حیوانات وحشی
- کلیه مراکز درمانی، بیمارستانها و کلینیکهای دامپزشکی
- تمامی ارائهدهندگان هر گونه خدمات به حیوانات
- فروشندگان انواع غذا، لوازم و تجهیزات از جمله پتشاپها و فروشگاههای لوازم حیوانات خانگی
- فروشندگان انواع ادوات موسیقی
- فروشندگان لوازم آرایشی، تجهیزات بهداشتی، عطر و ادکلن
- ارائهدهندگان انواع خدمات ماساژ
- آتلیههای عکس و فیلم
- خدمات مربوط به برگزاری سمینار، همایش و جشنواره، گردهمایی و انواع مراسم
- فروشندگان انواع عینک آفتابی و لنزهای تماسی
- فروشندگان انواع ضایعات فلزی
- فروشندگان کاکائو، نسکافه، قهوه، پودر و خمیر حاصل از آنها
- فروشندگان انواع لوازم و تجهیزات حفاظتی از قبیل دزدگیر
برای دریافت مشاوره های مالیاتی و اطلاع از قیمت حافظه مالیاتی یا قیمت پوز اندرویدی جهت ارسال صورتحساب الکترونیکی با شماره زیر تماس بگیرید
نحوه استعلام ارزش افزوده فراخوان مرحله دهم
اگر میخواهید از وضعیت مالیاتی خود استعلام بگیرید اولین و بهترین راه مراجعه به سایت رسمی سازمان امور مالیاتی کشور است.
یک راه دیگر مراجعه به دفاتر پیشخوان دولت و درخواست خدمات استعلام مالیات بر ارزش افزوده است. برای مشاغل حقیقی نیز مراجعه به اتاق اصناف و سازمانهای صنفی میتواند مفید باشد. این سازمانها اطلاعات و راهنماییهای بهروز در زمینه فراخوانهای مالیات بر ارزش افزوده منتشر میکنند.
جمعبندی
از ابتدای اجرای مالیات بر ارزش افزوده در ایران، ده مرحله فراخوان برای مشمولین مختلف اعلام شده است. هر مرحله شامل گروههای خاصی از فعالان اقتصادی و کسبوکارها میباشد که بر اساس نوع فعالیت و میزان درآمد مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده میشوند. برای استعلام وضعیت مالیاتی خود، بهترین راه مراجعه به سایت رسمی سازمان امور مالیاتی کشور یا دفاتر پیشخوان دولت است.